Maak je eigen AfricaMuseum en win een jaarabonnement

Mijn AfricaMuseum

Snuister hier in onze collecties en vind tussen honderden topstukken dat ene stuk dat écht bij jou past.

Selecteer een categorie
Foto
Foto
Victorine Djoli, de eerste Congolese vrouw die haar rijbewijs haalde.
Meer Weten
Chimpansee
Chimpansee
De chimpansee is, samen met de bonobo, de nauwste verwant van de mens. Chimpansees leven in complex gestructureerde groepen die gedomineerd worden door alfamannetjes. Ze eten vooral fruit, bladgroen en insecten zoals termieten, maar ook vlees.
Van alle grote apen zijn chimpansees het talrijkst en het wijdst verspreid. Hun aantallen gaan echter achteruit door stroperij, infectieziektes en habitatverlies.
Meer Weten
Lepeltje
Lepeltje
Het succes van Europese objecten in Beneden-Congo in de 19de eeuw bracht sommige kunstenaars en ambachtslieden ertoe hun iconografische en decoratieve vocabulaire aan te passen en te putten uit Europese houtsnijwerkmotieven. De steel van dit lepeltje is geïnspireerd op de armleuning van een Louis-Philippe-stoel. Het getuigt van een ‘Europese mode’, op veel vlakken vergelijkbaar met het japonisme, de Japanse mode die in de tweede helft van de 19de eeuw furore maakte in Europa.
Meer Weten
Vrouwelijke figuur
Vrouwelijke figuur
Dit beeldje hoort thuis in culten gericht op de verzekering van de vrouwelijke vruchtbaarheid en de bescherming van pasgeborenen en kleine kinderen.
Meer Weten
Steppezebra
Steppezebra
Zebra’s ondernemen de langste trektochten van alle zoogdieren. En ze houden van gezelschap: kuddes kunnen meer dan 150 000 dieren tellen. Wetenschappers weten nog niet waarom zebra's strepen hebben: om beter gecamoufleerd te zijn, om soortgenoten te herkennen, om sneller af te koelen of zelfs om steekvliegen af te weren — die zouden worden afgestoten door de reflectie van het strepenpatroon.
Meer Weten
Goud
Goud
Goud komt in ontginbare hoeveelheden voor in verschillende delen van Centraal-Afrika.
Meer Weten