Maak je eigen AfricaMuseum en win een jaarabonnement

Mijn AfricaMuseum

Snuister hier in onze collecties en vind tussen honderden topstukken dat ene stuk dat écht bij jou past.

Selecteer een categorie
Makser
Makser
Ivoren idimu masker.
Meer Weten
Roodsnavelossenpikker
Roodsnavelossenpikker
Ossenpikkers voeden zich met teken en insecten die op de huid van buffels en andere grazers leven. Daar hebben beide partijen voordeel bij: de buffel is verlost van parasieten, de vogel heeft te eten.
Meer Weten
Dubbele bel
Dubbele bel
De nganga (ritueel expert) gebruikte deze kunda of dubbele bel om de geesten van voorouders op te roepen en heksen te verjagen.
Meer Weten
Antropomorfe doodskist
Antropomorfe doodskist
Meer Weten
Spleettrommel
Spleettrommel
Om te communiceren met de geesten slaat de waarzegger-genezer ritmisch op een kleine spleettrommel. Bij Yaka-volkeren had iedere waarzegger-genezer een eigen beschermgeest, die hij bij elk ritueel opriep.
Meer Weten
Gegraveerde kalebas
Gegraveerde kalebas
Songo zei ooit tegen de Duitse zoöloog H. Lang dat hij de humoristische tekeningen uit Europese kranten kon kopiëren. De karikaturale personages die op deze kalebas zijn gegraveerd, zijn daarvan misschien een voorbeeld.
Meer Weten
Beeldjes in klei
Beeldjes in klei
Tussen de jaren 1910 en 1960 konden volwassen Nande-mannen lid worden van invloedrijke gesloten genootschappen die isumba werden genoemd. Deze reeks kleien beeldjes werd gebruikt om hen te initiëren in de rites en voorschriften die het leven van de Mwami (chef) regelden. De mannen moesten alle figuurtjes herkennen en in een welbepaalde volgorde zetten.
Meer Weten
Doosje
Doosje
Songo ondertekende de meeste van zijn werken met ‘SONGO ASSALI’, letterlijk: ‘Songo heeft dit gemaakt’. Dit type object diende vooral om persoonlijke bezittingen zoals juwelen te bewaren.
Meer Weten
Geheugenbord
Geheugenbord
De kennis over de geschiedenis van het koninkrijk berustte bij de 'geheugenmannen' van het Bambudye-genootschap. Zij verspreidden die via dansen en opvoeringen, waarin ze lukasa-borden zoals dit gebruikten als geheugensteuntje. Ze werden beschermd door de koning en leidden de elite op.
Meer Weten